Predstavitev knjige Glasba z obeh strani Gramofonske plošče Matije Arka in Hoyer tria

Muzej Ribnica

Vljudno vabljeni v dvorano Gasilskega društva Sodražica na predstavitev knjige

Glasba z obeh strani Gramofonske plošče Matije Arka in Hoyer tria

v četrtek, 10. decembra 2015, ob 18. uri.

 

Knjigo bosta predstavila avtorja Rebeka in Drago Kunej.

 

Matija Arko, med izseljenci v ZDA znan predvsem kot Matt Hoyer, se je leta 1891 rodil v Sodražici in se je že kot mladenič izselil v Ameriko. S seboj je v svet ponesel veselje do glasbe in harmonike, tako sta glasba in igranje na harmoniko postala pomemben del njegovega življenja. S svojo skupino Hoyer trio je postal zelo priljubljen med Slovenci pa tudi izseljenci drugih narodnosti.

Veliko glasbe Matije Arka je dokumentirane in ohranjene na gramofonskih ploščah, ki nudijo zanimiv vpogled v njegovo delo in zgodovino slovenske glasbe v ZDA. Ti posnetki imajo izjemno kulturno in dokumentarno vrednost ter predstavljajo pomemben vir za preučevanje slovenske ljudske glasbe in plesa ter slovenske glasbene dediščine nasploh.

O Matiji Arku in njegovem glasbenem ustvarjanju smo v Sloveniji do nedavnega vedeli zelo malo. Z raziskavo, letošnjo razstavo Amerikanec na obisku v stari domovini v njegovi rodni Ribniški dolini in pričujočo publikacijo smo želeli to spremeniti in opozoriti na njegovo delovanje ter pomen, ki ga je imela in ga še ima njegova glasba.

Izid knjige so podprli Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Občina Ribnica in Občina Sodražica.

 
 

Lokacija:

Dvorana Gasilskega društva Sodražica


Čas:

od 2015-12-10 18:00:00
do 2015-12-10 20:00:00